Thursday, August 26, 2010

Childhood Memory

Bila terkenang mesti rindu. lebih² lagi di bulan puasa ni. teringat masa kami sume masih kecik, hidup di bawah satu bumbung. masa mak ayah belum bercerai. walaupown tak mewah, tapi cukup lah untuk makan pakai kami adik-beradik.

Bulan puasa, bulan yang banyak kenangan bagi aku. macam² cerita, macam² kisah.

Paling yang aku ingat time bangun bersahur. pagi² buta tu mesti dengar suara mak menjerit² kejut kami bangun :D. dengan muka mamai, bukak mata pown malas n kadang² nak basuh muka pown malas sebab nanti dah tak rasa ngantuk bila nak sambung tido. haha. giler sengal la time tu. tapi oleh kerana aku ni sorang je perempuan dalam adik-beradik, agak jadi mangsa pembulian sikit la di situ. lepas makan mesti aku yang kena cuci sume pinggan mangkuk. dah duk main air camtu mesti la mata dah tak ngantuk. stresss..

Time berbuka plak, kena tolong mak masak sedangkan yang lain sedang asyik menonton. bila aku suarakan rasa tak puas hati, mesti mak cakap "Kau lelaki ke perempuan?". stresssss lagi. tapi mak tak pernah suruh aku masak pown, tolong kacau² jer. sebab tu sampai besar aku tak pandai masak :D

Selalu duk ngomel, apesal aku sorang jer perempuan?? bila mak mengandung lagi, duk la berharap dapat adik sejantina. bila makcik aku call dari hospital, soalan pertama aku "Su, laki ke pompuan?". makcik aku jawab, "Lelaki". "Hmmmmmm". agak hampa di situ T___T. oleh kerana kami memang terlampau excited nak dapatkan seorang lagi puteri dalam family, adik yang last tu pown muka sebijik macam perempuan. gi mana² mesti orang ingat perempuan. naseb baik tak PATAH. haha.

Dulu mak pembuat kerepek. ada kerepek ubi masin, ubi pedas, kerepek pisang, kacang pedas dengan ikan bilis. mak buat, banyak hantar dekat kedai. 1 paket 20sen. untuk setiap RM1, tuan kedai dapat komisen 20sen. berapa sangat la yang kami dapat lepas tu kan? biasa la orang meniaga, semua nak untung.

Pagi² time cuti sekolah, mesti sume kena paksa bangun pagi² buta, tolong mak kupas kulit pisang ngan ubi. nak wat kerepek pisang kena guna pisang yang lum masak. so nak kupas kulit dia tak senang macam pisang yang dah masak. tercongok la dekat bilik air tu sume dengan muka sememeh baru bangun tido. merungut tu biasalah kan. bila ingat balik, susahnya mak nak bagi kami makan masa tu :'). menyesal sebab asyik merungut!

Tak cukup hantar dekat kedai, aku bawak ke sekolah, jual. penuh satu bakul basikal dengan kerepek jer. sekali bawak bukan sikit. banyak tau sampai penuh bakul. kerepek mak memang sedap. cukup rasa. jarang tak habis bila jual dekat sekolah. orang selalu datang beli time rehat. tapi duit selalu tak cukup. ada orang ambik kadang² tak bayar. kadang² hutang tapi sampai sudah tak bayar. aku ni baik sangat kot. takpelah aku dah halalkan sume tu. budak² la katakan! ;)

Tapi ada satu memori yang aku tak boleh lupa sampai sekarang. masa tu cikgu tengah mengajar, subjek Bahasa Melayu kalau tak silap aku. tetiba ada orang ketuk pintu kelas aku, "Cikgu saya nak jumpa Maisarah". "Nak buat apa?", cikgu aku tanya. "Nak beli kerepek". mak aihhhh korang!! pesal tak beli time rehat jer?? malu tak hengat aku masa tu. tapi dalam masa sama bangga la jugak. glemer ooo kerepek mak aku! muahaha.

Tapi sekarang mak dah pencen buat sume tu. suruh buat pown dah malas. "Mak nanti mak buat kerepek eh, boleh bagi dekat orang time kenduri nanti". "Ala beli jer lah!". ha tengok. mak aku dah demand sekarang! haha.

Masa kecik, kami sume ada nama samaran.
  1. Zamani (abg long) - Panjang. sebab dia tersangatlah tinggi n kurus panjang.
  2. Mohd Nazrin (abg ngah) - Mat Jering. kejam tak? haha.
  3. Siti Maisarah (aku la tu) - Mek Tok. aku tak suka nama ni!!!! bila orang panggil rasa macam nak lempang laju² T___T
  4. Ahmad Marzuqi (mat) - Tituk. ???? mana ayah aku dapat ni?
  5. Mohd Ariff (ariff) - Pendek. sebab masa kecik dia pendek. ayah aku kejam. haha
  6. Muhamad Adib (adik) - yang ni tak sempat nak letak. ayah aku dah hilang bisa kot :D

Ayah aku memang kreatif. selalu kena marah dengan mak. "Dah bagi nama elok² dalam surat-beranak, gi panggil macam tu kenapa". tapi kami terpaksa redha. muahahaha. 

Kami sume 6 beradik, aku no 3. adik kami yang bongsu jer beranak dekat hospital, kami yang lain sume beranak atas tikar mengkuang :D. yang bongsu tu pown sebab kena paksa gi hospital. kalo tak dia tak maunya! adik kami yang last ni degil, susah nak keluar. sume orang kata, bila dah besar nanti mesti keras kepala. tapi aku tengok, antara ramai² dia la yang paling dengar cakap. maybe sebab adik kot, TERPAKSA ikut. haha. baru² ni aku call dia, dengar suara lain, agak garau. aku tanya, "Adik dah baligh ke?". punya la straight to the point soklan aku. haha. "Mana boleh bagitau, privacy!". hambik kau. ala, dia dah besar ;). kadang² masih anggap dia adik yang masih kecik yang paling manja dengan aku. mak kerja siang malam and most of all the time, aku yang jaga adik. childhood memory :)

Masa kecik, kami sume tak inject macam kanak² lain. ala yang kena cucuk bulan² tu. ubat tu la ubat ni la. mak ngan ayah aku dua² tak suka bawak kami gi cucuk. katanya kesian dekat budak², menangis sampai demam lepas kena cucuk tu nanti. so bila dah besar, masuk sekolah, mesti sume kena cucuk lebih banyak pada orang lain. qhada' balik! takpe masa tu dah besar. tak nangis dah. tapi kan aku pernah pengsan sebab takut nak kena cucuk. muahahahahahaha.

Dulu duit belanja mak bagi 30sen jer. bila dah besar sket n dah stabil sikit, mak bagi RM1. masuk sekolah menengah dapat RM2. sukanya masa tu! tengok kawan² beli pen kaler². nak beli tak mampu sebab sebatang dah RM2. sama dengan duit belanja sekolah dah. teringin sangat nak beli. pastu bodek mak, "Mak nanti T nak duit belanja untuk seminggu terus boleh? lepas tu mak tak payah bagi lagi la untuk seminggu tu". dapat duit terus bagi dekat kawan mintak tolong belikan 5 batang. ha giler tamak tak. haha. pastu gi sekolah dah takde duit belanja. pen kaler² punya pasal. tapi mak kesian tengok, dia bagi jugak duit lain. terima kasih mak :')

Sejak kecik, aku lebih rapat dengan ayah. maklum la anak perempuan sorang. pernah ngelat time nak solat. solat dalam bilik. solat zohor tapi aku buat 2 rakaat. hahaha memang bongok. punya la confident takde orang nampak. rupa²nya abang ngah aku dah standby duk bawah katil intai aku. kantoi! haha. dia bagitau mak, mak marah aku. tapi aku tetap jugak tak ngaku. aku kata aku buat 4 rakaat la! dengar dek ayah, ayah marah abang. kesian abang kena pukul sebab aku. yes my bad. "Sorry abang ngah! aku kecik lagi masa tu. takut kena marah". hehehe.

Kenangan zaman kanak². ada suka, ada duka. tak habis kalau nak tulis. tapi semuanya mematangkan aku. sekarang semua dah besar, adik pown dah form 2. yang kedua bongsu SPM tahun ni. yang lain semua dah ada kerjaya masing². alhamdulillah, semua dah mampu tampung diri sendiri.

Kenapa aku tulis sume ni? sebab aku RINDU.

Malam ni balik kampung. o yeahhhhh.

END

Read more...

Thursday, August 19, 2010

My Favourite Kuih on Ramadhan

Kuih wajib di bulan Ramadhan. wajib bagi aku, tapi kadang² jadi sunat sebab malas nak pergi bazar :D

Kuih tepung pelita a.k.a kuih sampan a.k.a kuih pandan

 
Beli dekat area belakang umah Mr Busy. ada mini bazar dekat situ. tak sampai 10 gerai pown kot. tapi yang paling laku gerai tepung pelita ni la. orang sanggup beratur panjang semata² nak beli kuih ni. haa terbaek tak? kalau bazar dekat Alam Megah, banyak orang jual ni. tapi yang terbaek tetap jugak INN Tepung Pelita!
Berebut pown berebut lah janji aku dapat! haha. tapi dekat sini masing² baek. beratur, beratur! baru la adil kan. ni orang datang kemudian dapat dulu, mana aci kan? dah la kuih ni cepat giler abes. tak bisa kompromi ooo sama orang yang potong q :D
Balik jer keje terus kidnap adik Mr Busy ajak pergi bazar. hari² makan tepung pelita pown takpe. aku rela! ;)

END


Read more...

Tuesday, August 17, 2010

Shah Alam Banjir!

Macam mana la Shah Alam bandar yang besar membangun macam ni boleh banjir? aku stress betul la jalan² dekat Shah Alam ni. banyak betul jalan yang rosak. sana sini ada jer lubang, lecak, bonggol sebesar² alam sampai boleh kasi rim kete bengkok pown ada tau! jalan hari² repair tapi tak elok² jugak aku tengok. menambahkan jammed ada la. negeri pesat membangun tapi infrastuktur jalan tak bagus. hari² aku lalu mesti ada jer benda yang tak kena.

N yang aku perasan jugak, traffic light selalu rosak. ok yang ni maybe la sebab kena kilat ke, petir ke kan. tapi bila dah rosak ni, jammed dia masyaAllah. kereta memang tak bergerak langsung. lagi² depan Proton tu. naik kejung jugak la kaki ni duk tekan minyak tekan brek bergaduh dengan driver lain sape nak jalan dulu. ahahaha. mentaliti orang kita. tak nak mengalah. pastu duk main lawan, hon sape bunyi lagi kuat. confirm la encik lori yang menang! haha. ni nak bagi tips. kalo nak lari dari jammed, ikut la bontot lori, confirm leh lepas cepat. muahaha.

Semenjak aku dah keje dekat USJ ni, dah kurang la sikit masalah kesesakan lalulintas. tapi janji kena balik awal la. kalo lambat, duk la dalam gerombolan kenderaan² dekat tengah jalan tu. kurang² setengah jam. standard la tu kan. sume orang ada kereta, n sume orang nak bawak kereta pergi kerja. sendiri pikir la akibatnya!

Ni aku nak cerita kesah Sabtu hari tu. aku keluar rumah dalam pukul 5. sekali tengok jalan jammed sampai kereta tak bergerak. tapi aku tak heran sangat dah kot sebab tu situasi biasa dekat depan Proton menghala ke pusat bandar. tapi kali ni jammed dia lain macam.
Dengan keadaan yang lapar dan stress tu aku memandu seperti biasa. nak lari tak boleh dah sebab dah lajak lepas traffic light. jalan la terengsot² menuju ke destinasi. situasi yang biasa jugak: potong q. dah tak boleh nak buat apa dah. kita elok² beratur, orang main cilok jer. nak marah memang nak marah tapi memang tak boleh buat apa pown. so ko sabar jer la. makin lama lane makin sikit. dari 4 jadi 3. dari 3 jadi 2. maunya tak jammed berganda². nak tambah lagi jammed tu rupanya dekat depan tu banjir!

See. air tanah plak tu. abes la kotor kereta aku yang dah sedia kotor ni.

Makin lama makin slow aku bawak. konon tak nak bagi terpercik la padahal nak ambik gambar haha. sebenarnya aku sedang tercari² punca banjir tersebut. aku kan ala² mamarazzi. kena la cari bukti! muahaha.

Nampak dari jauh macam ada sesuatu. sampai dekat, rupanya...

Paip pecah daa.. paip besar plak tu. patut la banjir! sampai ada yang u-turn takut air tu tinggi. ala tak rock a korang. aku belasah jer jalan sebabnya ramai lagi yang jalan dengan selambanya :D. nasib baik masa aku balik, sume dah settle. kalo tak, maunya aku sahur dalam kete jer. ahaha.
Menu berbuka untuk 4 orang, ada beran?? haha

Kesimpulannya (alamak rasa macam buat karangan skolah la pulak), aku memang tak suka jammed *tetiba*.

END

Read more...

Tuesday, August 10, 2010

Melantak Sebelum Berpuasa!


Tadi siang, office aku buat potluck. sekali dengan celebrate birthday one of my colleagues. ada lagi menu yang tak nampak dalam gambar ni. ada bihun goreng, nasi gorang, makaroni cheese, ayam goreng, sambal kerang n daging, popia ketam, kek batik, pizza, kek, air geli² (resepi yang menarik dari aku :D). giler kenyang! alhamdulillah :).

Sebelum berpuasa, kita kasi makan puas²!! muahahaha.

END


Read more...

Thursday, July 29, 2010

Isn't She's Cute?

Fokus aku untuk berblog dah agak lari. i mean isu yang aku nak fokus dalam aku berblog ni la. kalau dulu sume benda aku nak ambik gambar nak masuk blog. tapi sekarang dah kureng. tapi kalau benda² yang melibatkan wedding, laju jer nak kuar kamera. yer lah nak tunjuk dekat b2bs yang lain. semenjak ada 3rd blog ni (eh dah 3rd rupanya) aku rasa blogging is much more interesting. serius. mungkin sebab perasaan excited tu tak boleh dibendung *muka tak malu mengaku*. dont blame me. blame Mr Busy sebab ajak aku kawen. haha. ngok.

But aku sayang giler ngan blog aku ni. even follower aku dah 400++ pown aku tau bukan sume pown yang betul² follow. tapi aku tau everyday ada orang akan bukak blog aku ni even berkurun aku tak update *terharu i u* muahaha.

Biasanya aku masuk jer ofis, first thing yang aku buat is bukak email n blog ni. itu wajib. tapi semenjak 2 menjak ni dah jadi sunat dah. haha. blog ni sudah diabaikan! kadang² traffic still jugak ada sebab keywords search. bila tengok keywords tu sume boleh pecah perut gelak terguling² aku tau. malas pulak aku nak print screen tempek kat sini. korang anggap jer la korang tengah nonton wayang cite lawak. tapi biar lawak betul² la yang mana bila korang tengok lawak dia rasa macam nak terberak. haha. apa aku merepek entah.

Sebelum berpisah, meh aku sajikan korang dengan gambar² budak comel yang hyperaktif :D

Isn't she's cute??

P/s: Kalau rasa nak tau updates pasal aku, gi SINI jer la eh. lebih detail.

END


Read more...

Words from Me

Saya bukan siapa-siapa. Tapi saya ingin menulis. Mungkin tentang saya, dan mungkin sesiapa saja. Mungkin sebuah diari, dan mungkin luahan rasa. Its up to me how to colour all these pages wif my corat-coret. Proceed? Up to u now..=)

The Author

Sejarah Perkenalan Kami

Sejarah Perkenalan Kami
Sila Klik Gambar =)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP